Als jij een kunstwerk kopen wilt, dan kun je een bestaand werk kopen, maar je kunt ook kunst in opdracht laten maken. Veel kunstenaars werken in de eerste plaats natuurlijk vanuit de inspiratie die ze op dat moment hebben, vanuit de emotie die ze voelen. Of ze laten hun werken afhangen van de materialen die ze op dat moment tegenkomen. De resultaten hiervan komen vaak terecht in ateliers, waarna ze door geïnteresseerden aangekocht kunnen worden. Maar ook het maken van kunst in opdracht komt regelmatig voor. Dan wordt er niet gewerkt vanuit de directe emoties van de kunstenaar, maar er wordt er gewerkt op basis van een idee of een wens van een opdrachtgever. Natuurlijk komen ook daar wel inspiratie en emoties bij kijken, maar het is wel een andere manier van werken. Dit hoeft echter absoluut geen mindere resultaten op te leveren, het resultaat kan juist heel mooi zijn. En, omdat het naar wens gemaakt is, of in ieder geval gebaseerd op de wens van de opdrachtgever, past kunst in opdracht vaak juist ook heel goed bij degene die de wensen uitgesproken heeft.

Kunst in opdracht maken

Wanneer gaan kunstenaars nu over tot kunst in opdracht maken? Dit kan bijvoorbeeld op verzoek zijn van overheden of van instellingen. In veel gevallen gaat het om het vervaardigen van kunstwerken voor de openbare ruimte. Er kan dan bijvoorbeeld gedacht worden aan een object ter herinnering aan een bepaalde gebeurtenis. De geschiedenis van de locatie speelt dan vaak een rol en dit zal dan de basis vormen voor het eindresultaat. Maar ook kan er een werk nodig zijn omdat de openbare ruimte op die plaats gewoon te leeg is, het is een wat saaie plek. De kunst in opdracht die dan gemaakt wordt, zal meer door de omgeving geïnspireerd zijn, er zal gezocht worden naar een ontwerp dat past bij de directe omgeving en dat de gewenste sfeer oproept. Maar daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat kunst in opdracht gemaakt wordt om bepaalde personen vast te leggen. Je kunt dan denken aan familieportretten. In het verleden was het heel gebruikelijk om dit te laten doen, maar het komt nu veel minder voor. Toch is het nog steeds een mogelijkheid, net als het vereeuwigen van bijvoorbeeld een geliefd huisdier. De mogelijkheden zijn dus eigenlijk zeer divers en de kunstenaar zal altijd werken met wat jij als opdrachtgever aangeeft.

Kramer Kunstwerken

Ben jij op zoek naar een kunstenaar die kunst in opdracht kan maken voor bijvoorbeeld jouw:

  • ziekenhuis
  • gemeentehuis
  • educatieve instelling
  • stad, dorp of wijk

Dan moet je absoluut contact opnemen met Kramer Kunstwerken. Online kun je verschillende voorbeelden zien van opdrachten die Kramer Kunstwerken gemaakt heeft. Je ziet daar bijvoorbeeld verschillende beelden, abstracte maar ook meer figuratieve. Een ook muurschilderingen kunnen verzorgd worden. Het is dus zaak om voor jezelf eerst na te gaan wat jullie locatie nodig heeft, voordat je hen inschakelt voor kunst in opdracht. Moeten de muren versierd worden of is een klein of juist een heel groot beeld de juiste manier om de locatie de juiste sfeer te geven? En wat heb je zelf in gedachten? Aan de hand daarvan kan de kunstenaar aan de slag gaan, ideeën uit gaan werken en dit vervolgens met jou bespreken. Het is immers van belang dat jullie beide achter het ontwerp kunnen staan, er beide tevreden over kunnen zijn. Dat lukt alleen als er goed overlegd wordt en als de omgeving zo goed mogelijk meegenomen wordt in het ontwerp. Voor uitstekende kunst in opdracht is Kramer Kunstwerken een goede keus!