Sommige zaken zijn zo vanzelfsprekend, dat niet iedereen precies weet hoe ze in elkaar steken. Dit is echter bijzonder handig om te weten, wanneer deze vanzelfsprekendheid plotseling wegvalt omdat bepaalde elementen of onderdelen niet meer werken zoals het zou moeten. Laten we het systeem van centrale verwarming als voorbeeld nemen. Zou u weten waar u op moet letten wanneer u een nieuwe cv ketel zou willen aanschaffen? Wanneer zou het überhaupt in u opkomen om een nieuwe cv ketel te kopen? En welke eigenschappen zou een nieuwe cv ketel voor uw woonsituatie moeten hebben? Om deze vragen te beantwoorden moeten we bij het begin beginnen. Wat is een cv ketel eigenlijk? Om uw woning ook gedurende koudere tijden warm te houden, wordt tegenwoordig standaard een systeem van centrale verwarming gebruikt. Dit houdt in dat er vanuit één punt in uw huis (al dan niet centraal: meestal vanaf de zolder of vanuit de keuken) warmte wordt verspreidt door uw hele woning. Op dit punt is namelijk de boiler of cv (centrale verwarmings-)ketel geplaatst, die water verwarmt. De boiler doet dit op verzoek (dus wanneer u de warmwaterkraan open draait) en de cv ketel doet dit constant. Daarom worden boilers voornamelijk toegepast om de warmwatervoorziening te regelen en cv ketels om te voorzien in de verwarming van uw huis. Een nieuwe cv ketel kan dus nodig zijn, wanneer uw verwarming kuren vertoont en het niet meer naar behoren doet. Een disfunctionele verwarming kan echter verschillende oorzaken hebben:

  • één of meerdere radiatoren of onderdelen daarvan (zoals de aandraaiknop) zijn stuk
  • de thermostaat (warmteregelaar) doet het niet of niet goed
  • er is iets mis met de leidingen van de ketel naar de radiatoren
  • uw woning is niet (meer) voldoende geïsoleerd
  • uw cv ketel functioneert niet goed

Is dit laatste het geval en bevindt het probleem zich bij de cv ketel, dan hoeft u natuurlijk niet direct een nieuwe cv ketel aan te schaffen. Wellicht wilt u het apparaat eerst laten nakijken door een vakman, om in te kunnen schatten of reparatie een zinnige optie is. Kan het ding met een relatief kleine aanpassing namelijk weer jaren mee, dan is het onzin om een hele nieuwe cv ketel te kopen. Heeft de ketel echter duidelijk zijn beste tijd gehad en is reparatie niets anders dan weggegooid geld, dan wordt het tijd u te oriënteren op het aanbod van cv ketels.

Nieuwe cv ketel kopen

Het is zover: u bent toe aan een nieuwe cv ketel. Wat gaat u nu als eerste doen? De grootste bron van informatie tegenwoordig is het internet. Om te bekijken wat voor u de beste keuze zou zijn voor een nieuwe cv ketel, zijn er tientallen vergelijkingswebsites die u kunt bezoeken. Onafhankelijke websites zijn hiervoor wellicht het handigst, als u die kunt vinden. Hebt u eenmaal bepaald wat voor model het moet zijn en in welke prijsklasse u voornamelijk geïnteresseerd bent, dan kunt u op zoek naar een online aanbieder waarvan u de nieuwe cv ketel zou willen afnemen. Om deze keuze te maken kunt u letten op de aangeboden service, zoals gratis levering bij u thuis, mogelijkheden voor retournering en installatie van de nieuwe cv ketel. Wat deze extra service kost is natuurlijk ook belangrijke informatie. Uiteindelijk selecteert u dus een aanbieder van cv ketels om zaken mee te doen. Bij de leverancier van uw keuze kunt u altijd nog vragen stellen met betrekking tot het model, de capaciteit, de verwachte levensduur en de prijs van de nieuwe cv ketel. De leverende partij heeft nog steeds, net als in het pre-internet tijdperk, ontzettend veel technische en commerciële kennis in huis. Het feit dat u geen levensecht persoon tegenover u hebt in een bakstenen winkel, betekent nog niet dat de jarenlange ervaring plotseling verloren is gegaan. Het proces van een nieuwe cv ketel kopen is dankzij het internet en online winkelen dusdanig vereenvoudigd dat u uw huis niet meer uit hoeft en toch nog kunt profiteren van alle voordelen van een traditionele winkel. De verkoopmedewerker staat namelijk nog steeds voor u klaar in de vorm van de klantenservice, maar u zult nooit meer ongevraagd worden aangesproken met de vraag of u hulp nodig heeft, terwijl u alleen nog aan het oriënteren bent op wat bijvoorbeeld een nieuwe cv ketel ongeveer kost. Met online winkelen hebt u zelf de touwtjes in handen. Denk er dus wel om dat u zich goed laat informeren voordat u overgaat tot aankoop van een apparaat zoals een nieuwe cv ketel.

Lekker warm in huis

Nadat u uw nieuwe cv ketel hebt besteld, wacht u tot het apparaat bezorgd wordt. Bij sommige leveranciers kan dit binnen 24 uur gebeurd zijn. Vervolgens dient de oude ketel vervangen te worden. Hier komt dusdanig technische kennis bij kijken dat een professionele installateur dit klusje het best kan opknappen. Zo weet u in ieder geval zeker dat er niets kapot gaat bij het weghalen van de oude ketel en dat de nieuwe cv ketel netjes op zijn plek zit. Een correcte installatie bevordert bovendien een langere levensduur van het apparaat. Een nieuwe cv ketel kan ongeveer 20 jaar mee, mits er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt. Hangt het ding eenmaal mooi op zijn plek, dan heeft u er jarenlang geen omkijken meer naar. Je hoeft hem slechts een paar keer in je leven te vervangen en de rest van de tijd zorgt het apparaat probleemloos voor een netjes verwarmd huis.