Twee maanden geleden is mijn oma overleden. Ik hield erg van haar en mijn oma hield erg van bloemen. Het was dus belangrijk voor mij een prachtig grafwerk samen te stellen voor de begrafenis. Altijd als ik bij haar op bezoek kwam, nam ik een bloemetje voor haar mee. Zeker in de laatste jaren, toen ze bijna niet meer uit haar huis kwam, werd dit steeds belangrijker voor haar. Ze was dementerend en slecht ter been. Daarnaast had ze astmatische klachten. Eerder ging ze nog wel zelf boodschappen doen in het winkelcentrum om de hoek, maar de laatste jaren was dat te veel voor haar. Stel je eens voor dat je altijd maar, dag in dag uit, in dezelfde kamer zit! Bloemen kunnen de boel dan behoorlijk opfleuren. Daarom zorgde ik dus dat ik altijd een bloemetje meenam. Dat waardeerde ze zeer en dat zei ze ook altijd. Voor het grafwerk van mijn oma wilde ik graag witte en roze rozen. Mijn oma was dol op rozen. Ik denk omdat ze na haar scheiding, na een ongelukkig huwelijk met mijn opa, nog een relatie had gekregen. Haar vriend was helaas al heel wat jaren eerder overleden. Maar hij had haar één bijzonder cadeau gegeven: de rozenstruiken voor haar raam. Elke zomer weer stonden ze daar te bloeien. Mijn oma genoot daar erg van. Daarom wilde ik per sé rozen in haar grafwerk.

M & M Flowers zijn specialisten in grafwerk

Mijn oma woonde in Den Haag en als snel ontdekte ik M & M Flowers, een Haagse bloemenzaak gespecialiseerd in grafwerk. Daar moest ik wezen! Omdat ze zich in deze branche hebben toegelegd weten ze precies hoe ze de klanten moeten behandelen. Natuurlijk zijn veel van hun klanten verdrietig en in de rouw. Bij M & M Flowers hebben ze daar veel respect voor. Ze nemen de tijd voor je en luisteren naar je wensen. Toen ik het verhaal vertelde van mijn oma, kregen ze meteen een idee: wat als we de roosjes in een mooie krans vlechten samen met andere witte en roze bloemen en natuurlijk een beetje groen om het geheel te breken? Dit leek me een goed idee, dus dat is het grafwerk dat ik heb besteld. Op de dag van haar begrafenis kon ik het grafwerk ’s ochtends ophalen. Het was werkelijk prachtig. Ze hadden erg haar best gedaan. Een tekst of een wimpel wilde ik er niet bij. Wat mij betreft spreken de bloemen voor zich. Ik nam het mee naar de begrafenis. Natuurlijk was ik niet de enige die bloemen had. Maar het grafwerk vormde een mooi geheel met de andere rouwboeketten. Natuurlijk was ik erg verdrietig, maar de bloemen vormden ook een punt van troost. De schoonheid ervan. Ik vond het een prachtig eerbetoon aan mijn oma en haar leven. En ook aan onze gedeelde liefde voor bloemen. Van mijn familieleden kreeg ik bovendien ook positieve reacties. Ze vonden dat het bloemstuk goed bij mijn oma paste.

De rouwarrangementen van M & M Flowers

Bij M & M Flowers hebben ze verschillende mogelijkheden voor als je op zoek bent naar grafwerk of een rouwboeket. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  • Rouwboeket
  • Rouwarrangement in de vorm van een ster
  • Rouwarrangement in de vorm van een krans
  • Rouwarrangement in de vorm van een hart
  • Rouwarrangement in de vorm van een open hart
  • Verschillende wimpels met of zonder tekst
  • Bloemstuk op hout gemaakt
  • Decoratie tijdens begrafenissen
  • Bedankjes voor gasten

Wilt u meer weten over het grafwerk van M & M Flowers, dan kunt u een kijkje nemen op de website: menmflowers.