Stel jij hebt besloten om een watermeter te kopen via de website van Sander Vunderink. Deze meter registreert precies hoeveel water je gebruikt. Je herkent deze meter aan het metalen of plastic sluitklepje. Daarnaast heeft elke dergelijk meter een uniek watermeternummer, deze staat namelijk in de koperen omranding gegraveerd. Er staan letters op de meter. Maar waar dienen deze voor? Dit wordt nu uitgelegd. De letter A staat namelijk voor het aantal kubieke meter dat verbruikt is, 1 kubieke meter is gelijk aan 1000 liter water. Dan komen we bij de letter B: deze zal draaien op het moment dat ergens in huis water wordt gebruikt. Dan hebben we nog de letters C t/m F die het volgende aangeven:

  • C geeft aan hoeveel deciliters
  • D geeft aan hoeveel liters
  • E geeft aan hoeveel decaliters
  • F geeft aan hoeveel hectoliters

Op deze manier weet jij in ieder geval waar de letters voor staan, zodat jij niet voor niets een meter koopt om er vervolgens niet eens iets mee te kunnen. Dat zou toch zonde zijn? Het loont daarom om dergelijke blogs te lezen en je te laten informeren over de functie van een meter. Je kunt immers niet altijd alles zelf al weten. 

Wat is dan precies de functie van een elektronische watermeter? 

Wat doet een elektronische watermeter eigenlijk? SanderVunderink.nl Elektromaterialen biedt bijvoorbeeld een AXIOMA elektronische watermeter aan voor een leiding die tussen de 12 en de 15 mm dik is. Deze specifieke meter is 39,99,- euro en dit is inclusief btw. Gebruik jij deze meter voor jouw onderneming? Dan kun jij wellicht deze btw terugkrijgen, want ondernemer zijn is niet alleen btw betalen maar zeker ook btw terugvragen. Als jij deze meter wilt bestellen en jij doet dit nog voor 17:00 uur, dan is deze de volgende werkdag al geleverd. Dus als jij hebt besloten om een watermeter te kopen dan weet je zeker dat deze op tijd worden geleverd. Zometeen worden veelgestelde vragen nog beantwoord. Niet alles, want de rest volgt in de volgende blogs. Het is natuurlijk niet leuk om alles in 1 enkele blog te beantwoorden, daarom doen we het in meerdere delen, over de watermeter.

Wat zijn veelgestelde vragen?

Veelgestelde vragen zijn onder meer de volgende. Hoe kan ik mijn meterstand doorgeven? Wat moet ik doen als mijn meterstand sterk afwijkt, is dat erg? En wat als mijn meter is verwisseld en ik een lekkage heb? Waar vind ik het opnamenummer? Deze vragen zullen nu worden beantwoord. Voor de verandering beginnen we eens achteraan, dus beantwoorden we de vraag waar het opnamenummer te vinden is. Het opnamenummer vind je in de brief of mail die je hebt gekregen om de jaarlijkse watermeterstand door te geven. Dan de vraag die daarvoor komt, als je meter is verwisseld en je een lekkage hebt. Dat is natuurlijk uiterst ongewenst. Dan is er vaak sprake van condens en dan moet je dit een paar keer wegvegen, als het toch echt een lekkage blijkt te zijn moet je contact opnemen met het bedrijf. Dit geldt ook voor de vraag over de afwijkende meterstand.