“Halve maantjes” is een mooi begrip. Het kan verwijzen naar astronomische evenementen of naar kunstzinnige vormen. Beiden zijn even interessant, maar hier zal het voornamelijk gaan om de kunstzinnige vorm van de halve maantjes. Behalve kunstzinnig, kunnen halve maantjes als vorm ook bijzonder nuttig zijn, zoals wanneer men textiel in de vorm van halve maantjes toepast op trappen. Trappen zijn ongelofelijk slimme uitvindingen. Net als bij het wiel, gaat het bij de trapconstructie om het in de praktijk brengen van een zeker ruimtelijk inzicht dat, wanneer het eenmaal gerealiseerd is, extreem vanzelfsprekend lijkt. Dit maakt de genialiteit van degene die het bedacht heeft des te legendarischer. Vaak onderschatten we wat voor doorbraak iets ooit moet zijn geweest, simpelweg omdat we er zo aan gewend zijn geraakt en ons geen leven meer kunnen voorstellen zonder de betreffende toevoeging aan ons ontwikkelde bestaan. Terwijl trappen vroeger waren uitgehakt in steen of gebouwd uit onbewerkt hout, zijn moderne trappen vaak gemaakt van kunststof of gelakt hout. Dit is vooral bedoeld voor een charmant en sfeervol uiterlijk en om te voorkomen dat pijnlijke splinters zich in de voeten van de traploper boren. Het nadeel hieraan is dat men gemakkelijk kan uitglijden. Hiervoor zijn weer allerlei oplossingen bedacht, waaronder trapmatten, ruwe strips aan de rand van de treden, die het uitglijden moeten voorkomen en de zogeheten halve maantjes. Halve maantjes zijn trapmatten in de vorm van halve cirkels (vandaar de naam). Op elke traptrede wordt één half maantje geplaatst, waardoor het veiliger wordt om de trap te beklimmen of af te dalen.

Handige halve maantjes

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende manieren om te voorkomen dat u van de trap af glijdt of dat het lak van uw trap beschadigd raakt. Trapmatten en anti slip randen bestaan in allerlei verschillende soorten en maten. Trapmatten in de vorm van halve maantjes zijn echter de meest efficiënte en handige variatie van dit artikel. Om u een mooi overzicht te geven van de onderbouwende argumenten voor deze bewering, worden de redenen van het nut van de halve maantjes hieronder even duidelijk op een rijtje gezet.

  • Ze beschermen tegen uitglijden van de traploper.
  • Ze beschermen de trap tegen eventuele schade aan het oppervlak, toegebracht door de traploper.
  • Het zijn eenvoudig aan te brengen onderdelen.
  • Ze zijn zelfklevend.
  • Ze zijn in veel verschillende mooie kleuren te verkrijgen.
  • Ze zijn op maat te leveren voor elk soort trap.
  • Ze zijn zeer goed betaalbaar.

Dit is een hele lijst interessante voordelen. Laten we ze even wat nader bespreken. Het allereerste punt is al genoemd en spreekt voor zich: omdat halve maantjes van ruwer materiaal zijn dan de onderliggende treden, is het risico op uitglijden aanzienlijk verminderd. Andersom geldt natuurlijk ook dat een trapbekleding van elke soort (dus ook halve maantjes) de trap zelf beschermt tegen de vele tikkende hakken of krassende dierenpoten (voor degenen met huisdieren). Dan gaat die zo relevante trapstructuur in uw huis toch weer wat langer mee. Halve maantjes zijn bovendien erg goed handelbaar, vanwege het relatief kleine formaat. In plaats van één grote trapmat, zijn halve maantjes onderdelen van ongeveer dertig centimeter tot een halve meter breed, die u dus gemakkelijk zelf op uw traptreden aan kunt brengen. Het is handig om stil te staan bij het feit dat een trap met een kromming een kleiner formaat matjes nodig heeft dan een rechte trap. Dit in verband met de taps toelopende treden waaruit een wenteltrap is opgebouwd. Wat nog een groot voordeel is bij het zelfstandig aanbrengen van deze halve maantjes is dat de meeste soorten al een zelfklevende achterkant hebben, waardoor deze kleine trapmatjes zonder verdere hulpmiddelen al netjes vast kunnen komen te liggen. Ook erg leuk is dat halve maantjes volledig aan uw huiselijke inrichting aangepast kunnen worden. Domineert de kleur blauw in uw woning, dan schaft u de matjes in een bijpassende tint aan. Hetzelfde geldt voor een rood, bruin, geel of groen interieur. Bovendien zijn de halve maantjes per enkel matje en in verschillende maten te bestellen. Meet dus van tevoren uw trap goed op om te garanderen dat u de het juiste formaat matjes aanschaft. De mogelijkheid om enkele matjes te kopen zorgt er daarbij ook voor dat u het exacte benodigde aantal in huis kunt halen. Zo bent u nooit te veel geld kwijt en is het punt van de goede betaalbaarheid van dit product eveneens bewezen.

Online bestellen

Helemaal in de geest van de moderne tijd zijn de halve maantjes voor die oeroude prachtuitvinding in uw huis via het internet te bestellen. Vergezeld van duidelijk foto’s en een niet te missen prijsindicatie is het een zeer gemakkelijke manier van winkelen. U maakt u keuze uit het brede aanbod van verscheidene materialen, kleuren en formaten trapmatten. U kunt dus zelfs een trapbekleding in de kleurencombinatie van een regenboog bestellen, als u dat een spannend idee lijkt. Na een klik op de knop worden de gewenste artikelen in het digitale boodschappenmandje geplaatst (handig, die wordt nooit zwaar). Op een veilige en gecontroleerde manier kunt u vervolgens uw bestelling afronden en betalen. Meestal kunt u binnen enkele werkdagen de aankoop bij u thuis verwachten, waarna het leukste deel begint: het knutselen. De halve maantjes zijn direct uit de verpakking te halen en op de trap aan te brengen. Zorg daarvoor eerst dat de traptreden netjes schoon zijn gemaakt en niet vettig zijn. Dit zal de succesvolle bevestiging van de matjes bevorderen.