Advocaat bedrijfsovername: wanneer schakelt u deze in?Onderneming zijn dynamisch. Idealiter is uw onderneming even dynamisch als dat u zelf bent. U wilt groeien, u wilt dat uw onderneming verder groeit en u hebt bepaalde doelstellingen opgesteld voor de toekomst. Binnen die plannen en targets kan er een bedrijfsovername gepland staan. De overname van een concurrent of juist een bedrijf buiten uw sector om zo uw marktaandeel te vergroten. Dankzij de economische situatie in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om hier actief mee aan de slag te gaan, maar dan moet u het wel goed aanpakken. Schakelt u de advocaat bedrijfsovername te laat in en tekent u per ongeluk een koopcontract, dan zit u hieraan vast. Omdat niet iedereen weet wanneer de advocaat bedrijfsovername het best ingeschakeld kan worden en we niet willen dat ondernemers in de problemen komen tijdens een bedrijfsovername, hebben we dit artikel opgezet. Een advocaat bedrijfsovername van Brenner Advocaten (advocatenkantoor-ondernemingsrecht.nl) is onze persoonlijke voorkeur omdat we hier veel goede ervaringen mee hebben. Maar wanneer schakelt u nu de advocaat bedrijfsovername in en waarom is het zo belangrijk om hier genoeg tijd en aandacht aan te besteden?

Op tijd de advocaat bedrijfsovername voorkomt verdriet en problemen

Een advocaat bedrijfsovername schakelt u reeds in wanneer u een bedrijf gevonden hebt waarin u interesse hebt. Door de advocaat in te schakelen geeft u een positief signaal af aan de verkoper die hiermee weet dat u interesse hebt en dat u er belang bij hebt dat alles in goede banen geleid wordt. Het op tijd inschakelen van de advocaat bedrijfsovername zorgt ervoor dat u de correcte gegevens hebt, een geheimhouding kunt laten tekenen en zeker weet dat er geen stappen overgeslagen worden in het traject richting de aankoop. Op het moment van de aankoop zelf speelt de advocaat bedrijfsovername ook een grote rol overigens. Op het gebied van advisering, maar ook op het gebied van het tekenen van de juiste papieren en het zorgen voor een correcte overdracht. Zeker wanneer u er bijvoorbeeld voor kiest om delen van een bedrijf over te nemen, te werken met de aandelen van een bedrijf of op een andere manier te betalen dan directe betaling. Met een advocaat bedrijfsovername zijn alle mogelijkheden bespreekbaar en door de aanwezigheid van de advocaat weet de andere partij ook dat er afspraken gemaakt kunnen worden die bindend zijn voor de wet. Een prettig idee dus.

Een bedrijf overnemen of toch niet?

Een bedrijf overnemen is een grote stap. We raden doorgaans aan om eerst even de tijd te nemen om naar de interne structuren te kijken van uw bedrijf op dit moment. Het aanpassen van de processen om het werk te optimaliseren op twee fronten tegelijkertijd is namelijk een vervelend en duur proces. Draait alles binnen uw onderneming optimaal, dan kunt u naar buiten kijken om te zien wat de mogelijkheden zijn. Opties die u kunt overwegen:

  • Aankoop van een bedrijf met het oog op productieruimte;
  • Aankoop van een bedrijf om processen te integreren in de eigen onderneming;
  • Aanschaf van opslaglocaties;
  • Aanschaf van een gerelateerd bedrijf om de interne kosten te drukken;
  • Aankoop van een potentiële groeimogelijkheid, zoals een startup tegen een scherpe prijs.

Welke opties het beste bij uw onderneming passen, dat weet alleen u. Wanneer u weet wat u zoekt, wordt het aanzienlijk makkelijker om het aanbod op de markt te filteren zodat u sneller de objecten kunt vinden die bij u passen. Vergeet niet op tijd de advocaat bedrijfsovername in te schakelen zodat deze u verder kan helpen met het vinden van de juiste mogelijkheden.