Als aannemers komen de regelmatig in contact met mensen die net een nieuw huis gekocht hebben en die nog bezig zijn met de verkoop van hun vorige woning. Aangezien mijn broertje makelaar is, vond ik dit wel een leuk moment om hier eens wat meer aandacht aan te besteden. De kosten van de verkoop van een huis worden namelijk bijzonder vaak op de eerste plek gezet. Steeds meer mensen die we spreken wanneer een nieuw huis aangepast moet worden, hebben het over de kosten van de verkoop van ’t huis dat zij eerder bewoonden. In de meeste gevallen zijn het mensen die gekozen hebben voor zelf verkopen van het huis om zo de kosten te drukken. Allemaal leuk en aardig, maar in de meeste gevallen werkt het niet zo. De kosten van de verkoop van een huis drukken door een huis te verkopen zonder makelaar is mogelijk hoor, begrijp me niet verkeerd – maar dan moet je wel exact weten waar je aan begint, wat je wilt gaan doen en je moet een lange adem hebben. Juist, een flinke spaarpot, want dubbele woonlasten is al niet leuk, maar wanneer je volgende huis ook nog eens een verbouwing nodig heeft…

Kosten verkoop huis – wat zegt de makelaar?

Ik heb mijn broertje gevraagd wat hij ervan vindt, en hij stelt duidelijk: ‘De kosten van de verkoop van een huis kunnen hoger uitvallen door een makelaar in te schakelen. Tegelijkertijd kan een makelaar ervoor zorgen dat het huis sneller verkocht wordt of tegen een hogere prijs. Het is daarmee een kwestie van een afweging maken op de juiste basis.’ De kosten voor de verkoop van een huis zijn dus lang niet alles. En dat is wat onze klanten zelf elke keer merken. Wanneer het vorige huis nog in de verkoop staat en de kosten oplopen, kunnen we als aannemers wel langskomen om een prijs af te geven voor de volgende verbouwing, maar we zien keer op keer hetzelfde antwoord – we gaan akkoord als ons huis verkocht is. Ja, daar kunnen wij niet op wachten, de offerte is 30 dagen geldig. De kosten van het materiaal gaan immers ook gewoon omhoog. Besparen op de kosten van de verkoop van een huis is dus lang niet altijd even verstandig – vaak valt het vooral duurder uit. Zoals die mensen uit Enschede die hun huis via advertenties wilden verkopen en gewoon € 2000 lichter waren uiteindelijk – zonder dat het huis verkocht was.

Wat is de beste oplossing?

Mijn broertje raadde laatst makelaarkosten.nl aan. Op de website van Makelaarskosten kun je:

  • gewoon direct bekijken waar je op moet letten en hoe je de kosten voor de verkoop van je huis zo laag mogelijk kunt houden.
  • Vergeet niet dat er duizenden makelaars in Nederland actief zijn en dat je zelf kiest welke van de makelaars voor jou aan de slag gaat.
  • Het vergelijken van de mogelijkheden is per definitie een verstandige aanpak.

Uiteraard had ik ook kunnen beginnen over de diensten van mijn broertje, maar die zit alleen maar in exclusief vastgoed in de Randstad omdat daar meer te halen is. Zo zie je maar: elke makelaar heeft zijn eigen voorkeur en kennisgebied en alleen al daarom is het goed om gewoon eens te kijken wat de opties zijn. Uit onze ervaring kan ik het verkopen van een huis zonder makelaar in ieder geval nauwelijks aanraden, want daar heb ik alleen maar slechte verhalen over gehoord die geleid hebben tot meer problemen, onder andere met constante uitstel van de verbouwingen van het nieuwe huis.

Lees meer…