Een burn out, het komt steeds vaker voor. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Eigenlijk geeft de benaming het al heel goed aan, het gaat hierbij om volledig opgebrand zijn. Je hebt geen energie meer over in je lichaam en je geest, je bent letterlijk opgebrand. Je motivatie om je dagelijkse bezigheden nog te doen is daarmee ook verdwenen. Je werk interesseert je niet meer, je hebt geen puf om naar afspraken te gaan en zelfs dingen die je normaal gesproken erg leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld je hobby’s, die staan je tegen. Met een burn out ben je niet meer vooruit te branden, wat ook niet zo vreemd is aangezien je gewoon opgebrand bent. Dit is wel wat anders dan stress ervaren of depressief zijn. Mensen willen deze zaken nog wel eens verwarren, maar het is belangrijk om ze uit elkaar te houden. Bij depressie ben je onverminderd somber en zie je geen lichtpuntjes meer in je leven. Stress kan beschouwd worden als een voorstadium van een burn out.

Hoe ontstaat een burn out?

Hoe kan het nu dat iemand last krijgt van een burn out? Dit is iets wat niet zomaar van de ene op de andere dag ontstaat, zoals gezegd gaat er vaak al een langere periode aan vooraf waarin mensen veel stress ervaren. Als daar niet op een adequate manier op gereageerd wordt, dan kan het gebeuren dat men opgebrand raakt. Er zijn vaak vier risicofactoren aan te wijzen als het gaat om het ontstaan van een burn out:

  • persoonlijke eigenschappen
  • inhoud van het (vrijwilligers)werk
  • eigenschappen van het team
  • kenmerken van de organisatie

Als eerste de persoonlijke eigenschappen, het gaat hier vaak om mensen die geen nee kunnen zeggen tegen anderen en tegen zichzelf. Ze leggen de lat voor zichzelf ontzettend hoog, zijn te perfectionistisch. Ook lukt plannen hen vaak niet goed. In veel gevallen is er bovendien sprake van een disbalans in hun leven, tussen verplichtingen en vrije tijd. Wat bovendien belangrijk is om in het oog te houden, is dat het hierbij om een diversiteit aan verplichtingen kan gaan. Men wil nog wel eens denken dat het vooral te maken heeft met werk, maar ook andere verplichtingen zoals vrijwilligerswerk, kunnen een grote druk op mensen leggen. Het gaat vooral om hoe zaken geregeld zijn. Zijn de verwachtingen en de verantwoordelijkheden duidelijk, ligt de druk per medewerker niet te hoog? Passen de taken bij jou en is de sfeer in het team goed? Dit zijn allemaal zaken die mee kunnen spelen bij het ontwikkelen van een burn out.

Hieraan herken je het

Vraag jij je af of je een burn out hebt of denk je dat iemand in jouw directe omgeving dit heeft? Dit zijn een aantal kenmerken waar je het aan kunt herkennen. Iemand die hier last van heeft, is voortdurend moe, heeft geen energie en voelt zich uitgeblust. Je piekert veel en je kunt niet in slaap komen. De stress gaat in de spieren zitten, waardoor je ook lichamelijk pijn krijgt. Veel mensen met een burn out ervaren ook maagklachten of darmklachten, een verminderde eetlust, hartkloppingen, een te hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er nog de psychische kenmerken van niet kunnen concentreren, zaken vergeten, prikkelbaarheid, een laag zelfbeeld, gevoelens van angst en depressie. Ook keren mensen zich vaak erg in zichzelf, er vinden weinig sociale contacten plaats. Herken jij dit bij jouzelf of bij een ander? Wil jij hier graag nog meer over weten? Breng dan eens een bezoek aan Zobegaafd.nl, hier vind je veel informatie met betrekking tot het ontstaan, herkennen en voorkomen van een burn out.